“Besvimer man under vand, drukner man” af Julie Clausen

Titel: Besvimer man under vand, drukner man
Forfatter: Julie Clausen
Sideantal: 204
Forlag: Turbine
Eksemplar: Anmeldereksemplar fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

I fredags, d. 26/2 2021, udkom Julie Clausens nye ungdomsroman “Besvimer man under vand, drukner man”.

I bogen møder vi Jonas og Anna, som begge går i gymnasiet. De er meget forskellige og hænger ikke ud i de samme kredse. Anna er den udadvendte og populære pige, mens Jonas er mere indadvendt og ikke deltager i fester og arrangementer på skolen. Han ved, hvem Anna er, fordi hun er elevrådsformand og tit taler til fællessamlingerne på skolen, men ellers har de ikke noget med hinanden at gøre. Da Anna en morgen står i vejkanten med sin cykel, hvor kæden er faldet af, undrer det Jonas, at der ikke er nogen, som stopper for at hjælpe hende. Alle cykler bare forbi. Jonas stopper og hjælper hende, og som tak vil hun give en øl til fredagens fest på gymnasiet. Egentlig har Jonas ikke tænkt sig at deltage i festen, men hans ven Michael overtaler ham alligevel til at komme. Anna har ikke glemt, at hun skylder en omgang, og da hun har hentet øl til Jonas, falder de i snak. Det udvikler sig ret hurtigt til en lille leg, hvor de skiftes til at give hinanden udfordringer. Legen udvikler sig, og de ender med at fortsætte den i dagene og ugerne efter festen. Det løber dog ret hurtigt af sporet for dem, og udfordringerne bliver vildere og vildere. Ingen af dem vil være den første til at sige stop, men på et tidspunkt må det jo stoppe … Eller hvad?

Jeg kunne rigtig godt lide den her historie. Den er sådan lidt stille i det, almindelig, genkendelig og realistisk, og det gør den samtidig rigtig interessant. Netop fordi det er noget, som alle vil kunne sætte sig ind i og forholde sig til. Man skal ikke have bestemte forudsætninger for at kunne være med.

Både Jonas og Anna er velkendte typer. På overfladen er de – omend forskellige – helt almindelige, og de kæmper med helt almindelige hverdagsproblemer. Det gør dem meget relaterbare og nemme at identificere sig med. Jeg husker i hvert fald tydeligt begge typer fra min egen skoletid – både i grundskolen og i gym. Begge gemmer dog også på hemmeligheder og ting, som de skjuler for omverdenen, både om dem selv og om deres familier. Det gør dem også troværdige og meget menneskelige.

Overordnet handler bogen om at finde sin plads i verden, men samtidig er det også en bog om venskab, forelskelse, kærlighed, familie og ungdomsliv generelt. Jonas og Anna kæmper på hver deres måde med at finde ud af, hvem de er, hvad de skal og hvor de hører til. De har forskellige baggrunde og forskellige tilgange til livet, men de er begge usikre på, hvem de er, og det knytter dem sammen og er med til at fastholde dem i deres eskalerende udfordringsleg. Mange unge mennesker kæmper hver dag med at finde deres plads, og derfor er bøger som denne så vigtige. De unge har brug for at kunne spejle sig i andre og vide, at de ikke er de eneste, som kæmper med identitet, selvværd og livet.

I bogen føler vi skiftevis Jonas og Anna, og vi får på den måde indblik i begges historier. Bogen er inddelt i meget korte kapitler, og sproget er nutidigt og let læst. Det er derfor en bog, som virkelig kan henvende sig til mange forskellige læsere.

Jeg synes, at bogens forside er både smuk og meget sigende. Den passer spot on til indholdet. Jeg elsker havet, og vandet tilføjer her en uendelighedfølelse til forsiden. Forsiden rummer både uoverskuelighed og håb. Samme følelser som de to hovedpersoner er gennemsyret af … Den uendelige verden, som man på en eller anden måde skal finde sin helt egen plads i.

Alt i alt var jeg meget begejstret for historien. Jeg læste den på en enkelt dag, men den har på en eller anden måde holdt fast i mig lige siden. Jeg tror på Jonas og Anna, og jeg håber, de lykkes med at komme godt ud i verden.

1000 tak til Turbine for anmeldereksemplaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *