“Brevet fra Amerika” og “Piratskibets hemmelighed” af Lone Theils

Titel: “Brevet fra Amerika” og “Piratskibets hemmelighed”
(Det hemmelige detektivbureau 3+4)
Forfatter: Lone Theils
Sideantal: 31 + 31
Forlag: Forlaget Elysion
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

I 2019 udgav krimiforfatter Lone Theils de første to bøger i sin nye krimiserie til børn. Serien hedder “Det hemmelige detektivbureau”, og Jonathan og jeg læste og anmeldte de første to bøger, som vi rigtig godt kunne lide. Anmeldelsen kan læses her. I slutningen af 2020 udkom så nummer tre og fire i serien, og vi har igen været heldige at få dem tilsendt til anmeldelse.

Brevet fra Amerika” er tredje bog i serien, og den forstsætter historien fra de første to bøger. Skibssnedkeren Sniptræsk har bedt Frida og Karl om hjælp til at finde ud af, hvem der har sendt ham nøglen til hans oldefars fine, gamle skrin. Inde i skrinet var der nemlig et halvt skattekort, og Sniptræsk tror, at afsenderen af nøglen har den anden halvdel af kortet. For at få betaling for deres arbejde skal Frida og Karl desuden finde skatten, som skattekortet fører til. I første omgang må de dog starte med at lede efter afsenderen af nøglen, og i deres søgen hører de historier fra verdenshavene, fra Haiti og fra New York. Mon nogen af dem har forbindelse til nøglen?

“Piratskibets hemmelighed” er fjerde bog i serien, og da Frida og Karl nu har løst mysteriet om nøglen til skrinet, sætter de jagten ind på et gammelt piratskib, som måske gemmer på den anden halvdel af Sniptræsks skattekort. Men hvor finder man lige et piratskib i Stranding? Jagten fører dem både op på rådhusets støvede loft og ind på Skibsmuseet, inden de må indse, at skibet ikke findes længere. I hvert fald ikke i sin helhed men heldigvis finder de en ledetråd, som kan hjælpe dem videre i deres søgen efter skattekortet.

Bind tre og fire om Det hemmelige detektivbureau er lige så spændende og velskrevne som bind et og to. Jonathan og jeg var godt underholdt hele vejen igennem.

Hvert bind starter med en kort opsummering af slutningen på forrige bind, og det giver rigtig god mening, for bøgerne hænger virkelig tæt sammen og kan ikke læses uafhængigt af hinanden – i hvert fald ikke hvis man vil have alle detaljerne med, og det vil man jo gerne, når man læser krimier. Selvom opsummeringen fungerer fint, endte jeg faktisk med at læse alle fire bind lige efter hinanden for at få det hele med og ikke glemme nogen detaljer, og det gav et godt overblik over hele historien og de forskellige sammenhænge. Jeg vil helt sikkert anbefale jer at læse bøgerne lige efter hinanden, så får man mest muligt ud af dem. Jonathan kunne huske meget mere end mig, så han lyttede kun med på de to nye bind, men dem har han altså også glædet sig til i ret lang tid.

Lige som de første to bind er de her to skrevet i lix 21. Det gør dem forholdsvis lette at læse, og mange læsere vil kunne få glæde af dem. Jeg læste dem højt for Jonathan, og det fungerer de også rigtig fint til. Sproget er fint og flydende, og der bygges spænding op undervejs, som holder læseren fanget til sidste side – præcis som vi kender det fra gode krimier til voksne.

Bøgerne er virkelig spændende, men de er ikke uhyggelige, så jeg vil mene, at de fleste børn vil kunne være med her uden at blive bange. Der er rigtige krimitræk og mysterier i bøgerne men uden de uhyggelige og indimellem makabre detaljer, som vi kender fra krimierne til voksne, og det gør serien til en rigtig fin intro til krimigenren for børn i alderen ca. 8-12 år.

Bøgerne er illustreret af Rasmus Jensen, og det har han gjort rigtig godt, synes jeg. Illustrationerne er virkelighedstro, og de passer supergodt til historien og mysterierne. De understreger og fremhæver stemningerne i bøgerne, og det er vel i virkeligheden illustrationernes fornemmeste opgave, så godt gået, Rasmus Jensen!

Ved slutningen af bind fire står det klart, at der kommer flere bøger i serien. Frida og Karl har stadig ikke fundet Sniptræsks oldefars skat, så vi må endnu en gang væbne os med tålmodighed og vente på de næste bøger i serien. Det er nok det værste ved at være passioneret krimilæser – at vente på næste bind i yndlingsserien – uanset om man er 10 eller 40 år!

1000 tak til Forlaget Elysion for anmeldereksemplarerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *