“Den perfekte mor” af Aimee Molloy

Titel: Den perfekte mor
Forfatter: Aimee Molloy
Sideantal: 313
Forlag: Forlaget Falco
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

Tilbage i slutningen af 2021 udkom de første to bøger på Odenses nye forlag Falco. Den ene er “Rå natur” af Alex Finlay, som du kan læse min anmeldelse af her. Den anden er “Den perfekte mor” af Aimee Molloy, som jeg netop har læst færdig.

I ‘Den perfekte mor’ følger vi en gruppe kvinder, som mødes i mødregruppen Majmødrene. De mødes to gange om ugen i den lokale park i Brooklyn og taler om deres babyer, hverdagen og nogle af de udfordringer, som følger med moderskabet. Da Nell foreslår en bytur uden babyer, slår kvinderne (mere eller mindre begejstrede) til, men aftenen ender tragisk, da Winnies baby forsvinder fra sin vugge til trods for overvågning, babyalarm og barnepige i huset. Winnie er knust, går i chok og ønsker kun at få sin søn tilbage. Nell, Francie og Colette gør alt, hvad de kan, for at prøve at opklare sagen og finde den forsvundne baby.

Jeg kan rigtig godt lide, at bogen sætter spot på, hvor meget pres der er på nybagte mødre. Der er så mange krav og idealer at leve op til, og det kan virkelig være svært som ny mor, når man står der med babyen på armen, helt hudløs og med følelserne uden på tøjet. Kvinderne i bogen forsøger at leve op til alle idealerne og skjuler derfor problemerne og sandheden om, hvordan det i virkeligheden går med deres babyer. De kæmper hver især med frygten for at blive udstødt og set ned på, og derfor pynter de på sandheden og gemmer udfordringerne væk. Mom-shaming lever desuden i bedste velgående, så selvom mødrene selv kæmper med forskellige ting, er de ret hurtige til at se skævt til og blive forargede over andre. Jeg tror desværre, at det er en meget realistisk – omend måske en smule overdreven – skildring af, hvordan det kan være at være nybagt mor. Hvordan man kæmper for at nå det hele og samtidig få det hele til at se pænt og perfekt ud på Instagram – det er en picture perfect-verden, som nærmest er umulig at blive ved med at leve op til. Jeg er stor fan af, at der bliver sat spot på det i litteraturen – det kan forhåbentlig være medvirkende til en holdningsændring, både hos mødrene OG det omgivende samfund.

Selvom jeg er fan af de problematikker, som tages op i bogen, så blev jeg desværre aldrig sådan rigtig fanget af den. De tre hovedpersoner, som man følger på skift i kapitlerne, er meget forskellige og egentlig interessante nok på papiret, men jeg følte alligevel ikke, at jeg sådan for alvor kom ind under huden på dem. Der blev åbnet op omkring dem hver især, men der var alligevel hele tiden en eller anden form for distance, som gjorde, at jeg aldrig rigtig kom til at holde af dem og føle med dem. Hvilket var superærgerligt, for jeg havde virkelig lyst til at holde med og af dem!

Sprogligt er bogen superfin. Det er en god oversættelse, og sproget er nemt at læse. Opbygningen, hvor hvert kapitel indledes med en kort mail omkring babyernes alder og forventede udvikling samt gode råd til mødrene, fungerer godt og medvirker til at fremhæve, hvordan omverdenen har forventninger til både mødre og babyer. For hvad gør man nu, hvis ens baby IKKE rækker ud efter legetøjet, når hun ligger på maven som 54 dage gammel, selvom hun ‘bør’ være begyndt på det nu?

Selvom jeg ikke selv blev helt så fanget af historien, som jeg havde håbet på, så er jeg helt sikker på, at der vil være rigtig mange kvinder derude, som vil finde den virkelig spændende og interessant. Jeg vil endda gå så langt som til at sige, at den måske kan få nogen, som normalt ikke læser, til at læse – netop, fordi emnet og temaerne i bogen taler bredt til kvinder og mødre! Vi kan leve os ind i usikkerheden, skylden, skammen, mom-shamingen – men hvor ville jeg dog ønske, at vi ikke kunne!

1000 tak til Forlaget Falco for anmeldereksemplaret og til Aimee Molloy for at sætte på spot på lige netop dette emne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.