“En rigtig dame” af Heidi Kølle Andersen

Titel: En rigtig dame
Forfatter: Heidi Kølle Andersen
Sideantal: 182
Forlag: alpha forlag
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

Tilbage i april måned udkom Heidi Kølle Andersens novellesamling “En rigtig dame”. Samlingen indeholder 15 noveller om kvindeliv, og det uperfekte liv under den tilsyneladende så perfekte overflade. Jeg læser normalt ikke ret mange novellesamlinger, fordi jeg bedre kan lide det mere omfattende format i romanen, men den her blev jeg ret fanget af!

De 15 historier i novellerne har det til fælles, at de kunne være sket for hvem som helst. Det er ikke urealistiske og overdrevne historier, men derimod fortællinger som mange helt almindelige kvinder vil kunne finde noget sandhed og genkendelse i. Har man ikke selv oplevet det, så kender man helt sikkert nogen, som har, eller nogen, som kender nogen, som har. Det giver en genkendelighed i historierne, og det gjorde dem virkelig interessante at læse.

Fælles for historierne er også, at de alle handler om, hvordan den perfekte overflade ofte blot er en facade, og at der under facaden gemmer sig hemmeligheder, problemer og skamfulde oplevelser. Jalousi, alkoholisme, barnløshed er nogle af temaerne, men der er mange flere, og der sættes spot på dem hver især igennem historierne.

Hver novelle følger en kvinde og sætter spot på et eller to temaer. En enkelt kvinde følger vi dog gennemgående i flere noveller i løbet af bogen, og den måde at lege med opbygningen på gav en god dynamik i bogen. Undervejs viser det sig også, at der kan være sammenfald og sammenhæng mellem de forskellige kvinder og deres historier. Den måde at bygge novellesamlingen op på kunne jeg virkelig godt lide. Det betød, at der var overraskelser og aha-oplevelser undervejs, og det gjorde læsningen spændende og anderledes. Sproget i novellerne var ligeledes med til at give læsningen et ekstra kick. Sproget er let og flydende, og forfatteren burger både alvor og humor i portrætteringen af kvinderne og deres historier – det gav en virkelig fed vinkel på de ellers ret alvorlige temaer, og det var jeg vild med!

Bogens omslag og forside passer perfekt til det overordnede tema for novellesamlingen. På forsiden ses en illustration af en kvinde med pæn hud, pænt hår, pæne øreringe og pænt tøj – kort sagt; en rigtig dame. Dog er hendes træk helt usynlige, hendes personlighed udvisket, og hun kan i princippet være hvem som helst under den pæne overflade. Dette gælder for alle kvinderne i bogen – og måske også i virkeligheden. Vi kan aldrig være helt sikre på, hvad der gemmer sig under den pæne overflade.

Bogen fokuserer igennem de forskellige temaer også på nogle af de stereotyper, som vi af og til sætter på kvinder. Det kan være pyntedukken, verdensdamen, forstadsfruen, den gode pige osv. Det er interessant at læse forfatterens take på stereotyperne, hvad de kommer af, og om de virkelig altid passer på personen, som har fået dem påklistret.
Hint: Det gør de nok ikke!

Alt i alt var det her en novellesamling, som jeg virkelig godt kunne lide. Temaer, indpakning, sprog og opbygning spillede supergodt sammen og skabte i fællesskab en fin helhed. Jeg kan anbefale nye novellelæsere at begynde her – det vil I ikke fortryde!

1000 tak til alpha forlag for anmeldereksemplaret – det var lige den bog, jeg ikke anede, at jeg havde lyst til at læse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *