“Gamle venner” af Aske Munk-Jørgensen

Titel: Gamle venner
Forfatter: Aske Munk-Jørgensen
Sideantal: 280
Forlag: Forlaget Kandor
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

I “Gamle venner” møder vi Mike og hans bedste ven Marcel. En sommerdag, da de er 10-11 år gamle, drager de på eventyr på deres cykler. De vil besøge et gammelt hus i en skov lidt uden for Aarhus, hvor den tidligere ejer har hængt sig, og hvor rygterne siger, at der foregår mystiske ting. Besøget i det gamle hus kommer til at ændre Mikes liv for altid.

Herefter følger vi Mike op gennem ungdoms- og voksenårene, hvor han fortsat er mærket af oplevelserne i skoven. Venskabet med Marcel ryger, og det samme gør det i forvejen anstrengte forhold til faren. Som voksen slår Mike sig ned i København i en villa sammen med sin kæreste og deres fælles barn. Oplevelserne fra den fatale sommerdag følger ham dog stadig, og det påvirker alle omkring ham. Til sidst må han vende tilbage til Aarhus og skoven for – en gang for alle – at få afklaret, hvad det var, han så, den sommerdag i det gamle hus.

“Gamle venner” giver et vildt indblik i et sygt sind. Det bliver ret hurtigt klart for læseren, at der er noget helt galt med Mike. Hans relation til andre mennesker, forholdet til faren og ikke mindst hans syn på sig selv giver anledning til forundring og bekymring.

Jeg brød mig ikke ret meget om Mike som hovedperson. Han var ikke en type, som jeg fattede sympati for. Drengen Mike havde jeg på mange måder ondt af, men manden Mike havde jeg svært ved at synes om. Han lever det meste af tiden i sin egen verden og har svært ved at være til stede i virkeligheden sammen med sin familie og sine venner – især hans kæreste og datter lider under hans mærkelige personlighed. Han virker både paranoid, opfarende og usammenhængende.

Maria, som han mødte på en landevej som 13-årig, har han meget svært ved at slippe tanken om. Han sætter hende nærmest op på en pedestal og bilder sig selv ind, at hun er svaret på alle hans problemer. Samtidig har han svært ved at finde ud af at tage ordentlig kontakt til hende, og i stedet stalker han hende på Facebook. Han mener ikke selv, at der er et stalkingproblem – heller ikke selvom hans venner gør ham opmærksom på, at det er noget mærkeligt noget at gøre, når han er gift med Laura. Mikes underlige opførsel og besættelse af Maria øger uhyggen i bogen, og man bliver mere og mere utryg ved ham.

Jeg var meget fanget af bogen, og jeg måtte hele tiden liiiige læse en side mere … og en mere … Man balancerede konstant på kanten af virkeligheden og blev i tvivl om, hvad det egentlig var, man var vidne til. Havde Mike virkelig set et frygteligt monster i skoven? Eller var monsteret udelukkende inde i ham selv? Jeg er stadig i tvivl …

Læs og døm selv!

Tak til Forlaget Kandor for anmeldereksemplaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *