“Havunger” af Helle Mogensen

Titel: Havunger
Forfatter: Helle Mogensen
Sideantal: 253
Forlag: alpha forlag
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

“Havunger” udkom første gang i 2019 på forlaget People’s Press. Bogen er forfatterens debutroman og første bind i krimiserien om Anne Lebæk. I 2021 udkom nummer to i serien hos alpha, og i den forbindelse blev “Havunger” genudgivet i en fin paperback-udgave (også hos alpha).

I “Havunger” møder vi psykologen Anne Lebæk. Efter en hård skilmisse er hun flyttet tilbage til barndomsbyen i Vestjylland for at være tæt på sine søstre, hvoraf den ene ligger for døden. Anne får arbejde i den lokale psykologpraksis, men kort efter skyller liget af en af hendes klienter – en ung kvinde – op på stranden. Anne tror ikke på, at Christel har været ude for en ulykke eller har begået selvmord – hun tror, det er mord! Og da der snart dukker flere ofre op, bliver det tydeligt, at Anne har ret.

Jeg har det tit lidt ambivalent med den første bog i en ny serie. På den ene side kan jeg godt lide at lære en ny hovedperson at kende, fordi det er spændende, nyt og indimellem også overraskende – som at få en ny ven. På den anden side kan det også godt gøre bogen lidt famlende, fordi forfatteren skal ‘præsentere’ sin hovedperson, men uden det tager fokus fra selve handlingen. Jeg synes, forfatteren i dette tilfælde klarer det ret godt, selvom jeg dog ikke følte, at jeg sådan rigtigt kom ind under huden på Anne. Hun blev ved med at være sådan lidt udefinerbar for mig, og jeg tror, at jeg fik et billede inde i hovedet af en meget ældre kvinde, end Anne reelt er – og det kunne jeg ikke rigtig komme af med igen. Det hang ligesom ved, selvom der kom flere detaljer om Anne undervejs. Der er dog nogle virkelig interessante dynamikker mellem Anne, hendes søstre og ikke mindst deres mor, og dem glæder jeg mig virkelig til at høre mere om i de næste bøger.

Bogens handling foregår over en uge fra d. 13. oktober til d. 20. oktober, og bogen er inddelt i afsnit for hver dag. Den opbygning kan jeg rigtig godt lide, fordi det helt tydeligt viser, hvor langt vi er i forløbet, hvor lang tid der er gået, siden den døde blev fundet osv. Det er en opbygning, som jeg altid er glad for, og det fungerer også rigtig godt her. De skiftende synsvinkler i kapitlerne kan jeg også altid godt lide, det er fedt at få forskellige syn på handlingen og se sagen fra flere vinkler. Sproget i bogen er flydende og let læst – der er både fine, beskrivelser og gode dialoger, det fungerer rigtig godt.

En ting, som jeg synes fungerede mindre godt i bogen, var Annes måde at ‘efterforske’ mordene på. En hovedperson i en krimi skal selvfølgelig være nysgerrig og fremme i skoene, ellers får vedkommende aldrig opklaret noget, men jeg synes, at Anne flere gange træder over grænsen for, hvad der vil være en realistisk opførsel for hende. Hun er f.eks. ret skødesløs med sin tavshedspligt, og det faktum, at hun ikke bliver irettesat af hverken betjente, kollegaer eller familie, gjorde det hele lidt urealistisk for mig. Vi kan jo som udgangspunkt godt lide stærke hovedpersoner, som tør gøre, hvad der skal til for at løse en sag, men det skal samtidig være troværdigt, og det synes jeg ikke helt, det var her. Anne fik lov til at gøre alt for meget uden nogen former for indblanding, og det havde jeg det lidt svært med.

Til gengæld er jeg vild med, at bogen foregår ved Vestkysten. Jeg synes, det er en genial setting for en krimi. Havet og naturen i området er barskt, vildt og smukt og nærmest som skabt til at være kulisse i en uhyggelig historie. Den lille by, hvor alle kender alle, og hvor det er svært at have hemmeligheder, er også altid et godt udgangspunkt. Jeg synes, at byen og naturen præsenteres og inddrages virkelig fint i ‘Havunger’. Det ses i den grad også på bogens omslag. Det er en sindssygt flot forside, som virkelig talte til mig. Jeg elsker havet, og med det forsidebillede var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg skulle læse den her bog. At forsiden så også spiller virkelig godt sammen med bogens handling er bare et ekstra plus – det er virkelig godt ramt!

Alt i alt synes jeg, at ‘Havunger’ er en fin start på en krimiserie – den er spændende, let læst og med et persongalleri, som har et godt potentiale for udvikling. Jeg glæder mig til at læse videre.

1000 tak til alpha forlag for anmeldereksemplaret.

En tanke om ““Havunger” af Helle Mogensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *