“Malstrøm” af Helle Mogensen

Titel: Malstrøm
Forfatter: Helle Mogensen
Sideantal: 339
Forlag: alpha forlag
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

“Malstrøm” er anden bog i Helle Mogensens serie om psykologen Anne Lebæk.

Bagsidetekst:

En forårsaften finder psykolog Anne Lebæk liget af en ung kvinde i sin venindes hjem i Hvertsunds gamle fiskerkvarter.

Anne kender kvinden overfladisk fra sin praksis og bliver opslugt af at opklare, hvem hun i virkeligheden var, og hvem det er, der ønskede hende død. Anne søgen bringer hende tæt på det rå vindblæste samfunds skyggesider, hvor alle tilsyneladende har noget at skjule. Og hvor morderen, hvem det end er, aldrig er langt væk.

Anne har efterhånden været tilbage i Hvertsund en rum tid, og hun er ved at være faldet godt til i barndomsbyen. En aften finder Anne en ung kvinde død i sin veninde Erikas hus. Den unge kvinde var babysitter for Erika og hendes mands lille søn, men hun var samtidig klient i Annes psykologpraksis. Anne bliver meget involveret i og optaget af såvel drabet på den unge kvinde som hendes historie og liv. Hvor kommer hun fra, hvem var hun, og hvem var det, som ville hende til livs?

“Malstrøm” er som nævnt ovenfor andet bind i serien om Anne Lebæk, og jeg må sige, at jeg synes for alvor, forfatteren har fået skrevet sig varm. Jeg var meget fanget af bogen, og både de overordnede temaer og selve historien var spændende og interessante. Jeg havde svært ved at lægge bogen fra mig.

I min anmeldelse af første bog i serien, som kan læses ved at klikke her, skrev jeg, at jeg havde lidt svært ved at få Annes alder til at passe – jeg forestille mig hende på en eller anden måde ældre, end hun er – samt, at hun forblev lidt vag for mig gennem hele bogen. Det ændrede sig i denne, synes jeg. Her stod Anne pludselig mere klart for mig, og jeg kunne fint få enderne til at nå sammen i mit hoved omkring hendes alder og handlinger. Det var virkelig fedt og gav noget godt til læsningen. Vi kommer også mere ind under huden på Anne i denne bog, synes jeg. Vi lærer mere om hendes følelser og reaktionsmønstre i forhold til venskaber og forhold, og det gav hende et yderligere lag af personlighed, som jeg manglede lidt i den første. Dog er jeg fortsat nysgerrig på at høre mere om Annes familie, deres forhold, hemmeligheder og indbyrdes relationer. I første bog hørte vi primært om hendes familieforhold, hvor der i denne er fokus på hendes venskaber og kærlighedsforhold – jeg vil faktisk gerne have mere af det hele. Og så savnede jeg boghandlersøsteren i denne – nok fordi hun er den person, som jeg allerbedst kan identificere mig med i persongalleriet 😉

Krimiplottet i bogen er spændende; der myrdes unge kvinder, hvem er gerningsmanden, og hvad er motivet? Det er genkendeligt, men samtidig er det ikke nemt at gennemskue, hvem morderen er – jeg havde i hvert fald ikke gættet det (hele), og slutningen kom bag på mig. Det er altid et plus – jeg gider ikke læse krimier, hvor jeg har gættet morderen på side 50.

Annes måde at grave i mordene på er gjort mere realistisk i denne bog end i den første. I denne kobles hun nemlig på politiets efterforskning som konsulent, og det gør hendes undersøgelser mere troværdige. Det synes jeg er et stort plus, fordi jeg netop fandt det lidt urealistisk i den første bog, at hun bare drønede rundt på egen hånd og efterforskede, uden at nogen stoppede hende eller gjorde hende opmærksom på, at det var uhensigtsmæssigt.

Som i den første bog i serien foregår handlingen i “Malstrøm” over ca. en uge. Det giver en overskuelig tidshorisont at forholde sig til, og egentlig kan jeg godt lide den opbygning, men samtidig bliver det også lidt ensformigt – og måske urealistisk – hvis samtlige sager i byen kan løses og opklares på en uge. Jeg ville synes, det var fedt, hvis der blev leget lidt med opbygningen i næste bog.

Kapitlerne er fortsat korte, og sproget er let læst og nemt at gå til. Det fungerer rigtig godt, og læsningen glider ubesværet. Det gør, at det er en krimi, som henvender sig til en bred skare af læsere.

Bogens overordnede temaer kredser om ensomhed, isolation, jalousi og hævn, og det er virkelig spændende emner at læse om. De er integreret rigtig godt i fortællingen, og der er træk fra flere temaer i flere af personerne. Det giver en mangfoldighed i persongalleriet, som jeg godt kan lide. Jeg synes desuden, at temaerne spiller rigtig godt sammen med lokationen og miljøet ved Vestkysten. Især ensomheden og isolationen kan for alvor mærkes, når Anne vender alene hjem til det lille isolerede sommerhus næsten helt nede ved vandet, som hun har lånt af Erika. Eneste nabo er en ældre kvinde, og når der ikke er lys hos hende, fornemmer man virkelig, hvor alene man er helt derude på kanten af verden.

Igen må jeg også bare sige, at jeg er vild med forsiden. Jeg elsker havet, stranden og huset. Det passer sammen, og det stemmer rigtig godt overens med bogens handling og temaer. Det er jeg stor fan af!

“Malstrøm” er en stærk toer i Mogensens serie, og jeg glæder mig virkelig meget til at læse videre om Anne og de andre i Hvertsund.

1000 tak for anmeldereksemplaret til alpha forlag!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *