“Mere end veninder” af Line Lybecker

Titel: Mere end veninder
Forfatter: Line Lybecker
Sideantal: 274
Forlag: Calibat
Eksemplar: Anmeldereksemplar fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

Anja er 16 år og lesbisk. Hun er netop ved at komme sig over sin første forelskelse, da hendes bedste ven, Markus, får sin kusine på besøg fra USA. Anja og Cathrine klikker med det samme og forelsker sig i hinanden. Men hvordan er det nu lige, at man er kærester, når man bor på hver sin side af et ocean? Og når man endnu ikke har fortalt sine forældre, at man er homo? Når ens forældre så ovenikøbet pludselig skal skilles, og man skal til at forholde sig til en helt ny måde at være en familie på, så er det ikke nemt at være 16 år og nyforelsket.

Line Lybecker har skrevet en trilogi om køn og seksualitet, og “Mere end veninder” er første bind. “Mere end veninder” er rigtig god historie om at være ung, om at være lesbisk, om den første forelskelse og om at finde modet til at springe ud, når man er ret sikker på, at ens familie ikke vil bryde sig om, at man er homoseksuel.

Anja, som er historiens hovedperson, er en pige, som man med det samme fatter sympati for. Hun er helt almindelig og bøvler med genkendelige problemer og udfordringer. Hendes bedste ven er Markus, og ham kunne jeg også lide med det samme. Han er gamernørd og har mange onlinevenner men ikke så mange i virkelighedens verden. Anja og Markus hænger ud sammen og deler (næsten) alt med hinanden – dog deler Anja måske lidt for mange intime detaljer i Markus’ øjne. Men han er en rigtig god ven, og han er der altid for Anja, når hun har det svært.

Kærligheden mellem Anja og Cathrine opstår hurtigt og uventet. Anja mente egentlig ikke, at hun var helt klar til en kæreste – efter det kuldsejlede forhold til/venskab med Nicoline – men da hun møder Cathrine, er det nærmest kærlighed ved første blik. Deres forelskelse og forhold er superfint beskrevet. Det er meget virkelighedsnært, og det kan jeg godt lide. Indimellem bliver der smurt så meget sødsuppe på kærlighedshistorierne, at de på ingen måde ligner virkeligheden, men sådan er det ikke her. Her er det troværdigt angivet og realistisk beskrevet.

Foruden kærlighedshistorien mellem Anja og Cathrine er der flere andre sidehistorien i bogen, som er superrelevante. Jeg fandt især skilsmissehistorien interessant. Den er så genkendelig og viser tydeligt, hvordan en skilsmisse påvirker en hel familie – alle bliver ramt – og det er hårdt for både den, der går, den, der bliver forladt, og de børn, som befinder sig midt i det hele, og som ikke har medbestemmelse i beslutningen. Jeg er sikker på, at mange skilsmissebørn vil kunne finde situationer at spejle sig i her.

Sproget og fortællestilen i bogen er meget jordbunden og realistisk. Her er ikke malende billedsprog og metaforer men derimod et hverdagssprog, som alle kan forstå og forholde sig til. I starten af bogen fandt jeg det en smule langtrukkent med de mange hverdagssituationer, men efterhånden gav det ret god mening, at den er skrevet på netop denne måde. Det er med til at understrege, at det er en helt almindelig pige, vi følger. Hun oplever helt almindelige ting og står over for helt almindelige problemstillinger. Derfor giver stilen rigtig god mening. Og selvom det ikke er alle, som kan forholde sig til, hvordan det må være at skulle springe ud som homoseksuel over for sine forældre og venner, så kan man i hvert fald forholde sig til nogle af de andre udfordringer, som Anja står over for. Og for dem, som måske netop står over for udfordringen med at skulle springe ud over for familie og venner, så har de her en helt almindelig figur at spejle sig i, og det er altså virkelig vigtigt!

Alt i alt synes jeg, at “Mere end veninder” er en rigtig god bog, og jeg vil anbefale den til unge fra ca. 13 år og op. Den kan læses uanset, om man bakser med sin seksualitet eller ej.

1000 tak til forlaget Calibat for anmeldereksemplaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *