“På det dybe hav – Den lille zoolog 2” af Rie Skovgaard

Titel: På det dybe hav – Den lille zoolog 2
Forfatter: Rie Skovgaard
Sideantal: 42
Forlag: Forlaget Aksel
Eksemplar: Anmeldereksemplar fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

Rie Skovgaard har skrevet en serie af Læs sammen-bøger, og Jonathan og jeg har fået lov til at anmelde dem. ‘På det dybe hav’, som anmeldes i dette indlæg, er anden bog i serien.

Bøgerne er skruet sådan sammen, at der er afsnit, som barnet kan læse – inddelt i tre forskellige sværhedsgrader – og afsnit, som den voksne eller stærke læser skal læse. Børneafsnittene er opdelt i grøn, blå og rød sværhedsgrad og dækker over lix 2-15. Hvert afsnit i bogen er tydeligt markeret med en farve, så barnet let kan følge med. Der, hvor der ingen farvemarkering er, er det den voksne, som læser.

Ligesom da vi læste etteren, havde vi også denne gang aftalt, at Jonathan læste de grønne og blå tekster, og jeg læste de røde og dem uden markering. Det fungerer altså bare supergodt – og især med en dreng, som kan have svært ved at holde koncentrationen. Det øger læselysten, når han ved, at der kommer afsnit, som jeg skal læse, så han kan koncentrere sig om at lytte og nyde historien. Og det medvirker til, at han er mere koncentreret om sin egen læsning, når vi kommer til de afsnit, som han skal læse.

I ‘På det dybe hav’, som er toeren i serien, starter bogen mere lige på handlingen, end den gjorde i første bog. Her er der ikke en introduktion til hovedpersonen og bogens opbygning, som der var i etteren, men hvis man ikke har læst etteren, så kan man hoppe om sidst i bogen og få en intro til formålet med bogen og dens opbygning. Det fungerer rigtig godt, for for de børn (og forældre), som kender zoologen og bøgerne i forvejen, ville det være noget trivielt at skulle igennem den samme introduktion hver gang. Men samtidig er der taget højde for, at nye læsere kan starte hvor som helst i serien – godt tænkt!

Som titlen antyder foregår bogen denne gang under havets overflade. Vi møder et kæmpestort dyr, som lever i havet. Jonathan gættede hurtigt, at det var den enorme blåhval, som var denne bogs dyr.

Siderne om dyret er spækket med vilde, overraskende og lidt skæve facts om dyret, og jeg er virkelig imponeret over de detaljer, som forfatteren har med i bøgerne. Det er rigtig godt valgt ud og supergodt formidlet, så både børn og voksne får noget ud af det. Jonathan manglede dog denne gang en sådan virkelig sjov ting om blåhvalen i stil med girafferne, som tisser hinanden i munden (fra første bog). Det er han stadig flad af grin over, og noget lige så sjovt og skørt manglede han i denne, så derfor kunne historierne om blåhvalen ikke helt leve op til dem om giraffen.

Vi synes dog, at detaljen med, at man kan bestemme en blåhvals alder ved at kigge på dens ørevoks, var ret sejt … og lidt ulækkert 😉

Og så er jeg bare altid fascineret af, at hvalen, som det eneste dyr på planeten udover mennesket, kan synge. Den korteste hvalsang varer 6 minutter og den længste over en time. Tyren synger for at tiltrække koen. Fascinerende, fantastiske verden!

Ligesom i bog et afsluttes der med en quiz om dyret samt en teaser for næste bog, så man får lyst til at læse videre. I næste bog skal vi ud i haven – det skal helt sikkert også nok blive spændende.

1000 tak til Rie og Forlaget Aksel for anmeldereksemplaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *