“Rå natur” af Alex Finlay

Titel: Rå natur
Forfatter: Alex Finlay
Sideantal: 354
Forlag: Forlaget Falco
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

“Rå natur” af amerikanske Alex Finlay er en af to af de allerførste udgivelser fra det nye odenseanske forlag Falco og sikke en! Jeg var virkelig godt underholdt hele vejen, og jeg var meget fanget af den anderledes opbygning og skrivemåde.

I “Rå natur” møder vi Matt Pine, som studerer i New York. Matts storebror, Danny, sidder fængslet for mordet på sin kæreste, selvom meget peger på, at han er uskyldig dømt. En Netflix-serie prøver at bevise Dannys uskyld, og skaberne af serien inddrager hele familie Pine i projektet. Matt vil ikke deltage i serien, selvom resten af hans familie med glæde medvirker. Da Matts familie – mor, far, lillesøster og lillebror – findes døde på et hotel i Mexico, kastes Matt dog direkte ind i begivenhedernes centrum. Umiddelbart skyldes dødsfaldene en ulykke, men FBI er ikke så sikre på, at det er sandheden. Da der dukker flere og flere underlige detaljer op, må Matt selv tage affære for at finde sandheden om såvel hele sin families udslettelse, samt hvad der i virkeligheden skete med Dannys kæreste.

Udover at være en virkelig flot og opsigtsvækkende bog udenpå, så er “Rå natur” mindst lige så opsigtsvækkende indeni. Forfatteren Alex Finlay er uddannet jurist, og han er meget optaget af uskyldigt dømte i det amerikanske retssystem. Det skinner meget tydeligt igennem i bogen. Her er mange facts om uskyldigt dømte, og man får et indblik i, hvordan en sag former sig, og hvordan bolden ruller, når en mistænkt først – måske udelukkende for at få lidt ro – har tilstået en forbrydelse. Det giver et foruroligende billede af, hvor ‘let’ man kan risikere at blive dømt for noget, som man slet ikke har begået, og hvor svært det efterfølgende kan være at overbevise systemet og befolkningen om sin uskyld. Det var både skræmmende og spændende at læse om.

Bogen er bygget op med korte kapitler med både skiftende synsvinkler og skiftende tidsperioder. Derudover er der uddrag fra såvel manuskriptet til Netflix-serien samt afhøringen af Danny, og det fungerer rigtig godt – det giver et meget autentisk udtryk. Der kører et nutidsspor, hvor man dels følger Matt, efter hans familie er død, og dels FBI-agenten Sarah Keller, som arbejder med opklaringen af sagen om familien Pine. Samtidig kører et fortidsspor, hvor man følger flere forskellige medlemmer af familien Pine op til deres død på hotellet i Mexico. De mange spor og synsvinkler fungerer supergodt og skaber meget spænding og mange cliffhangers, men man skal også holde tungen lige i munden for at følge med. Hvis der gik for lang tid mellem læsningerne i bogen, måtte jeg lige et par sider tilbage for at finde hoved og hale i, hvor jeg var, og hvem jeg fulgte. Men overordnet set kunne jeg virkelig godt lide opbygningen, fordi den netop giver indblik i rigtig mange af personerne og deres følelser, tanker og bevæggrunde.

Tanken om at få hele sin familie udslettet på én gang er simpelthen så skræmmende, og jeg overvejede flere gange undervejs, hvordan jeg selv ville have reageret, hvis jeg var i Matts sko. Ensomheden ville være helt uoverskuelig, og det er også det, Matt oplever. Han er i forvejen alene om ikke at ville deltage i Netflix-serien om sin brors fængsling og dom, men da resten af familien dør, bliver ensomheden endnu mere altomsluttende, og han må søge relationer og nærvær andre steder.

Alex Finlay er superskarp til at opbygge spænding, og bogen er fyldt med små cliffhangers, som gør at man bare må læse videre for at finde ud af, hvad der sker i næste kapitel. Plottet er godt skruet sammen, og jeg havde ikke luret den rette sammenhæng, før den blev afsløret til sidst. De mange tråde bindes fint sammen, og den grufulde historie om, hvor langt mennesker kan være villige til at gå, ses afslutningsvis i sin helhed. Det er virkelig godt!

Jeg vil anbefale “Rå natur” til læsere, som elsker et plot med mange tråde og synsvinkler, med stor mystik, megen ondskab og med skræmmende facts fra virkelighedens verden!

1000 tak til Forlaget Falco for anmeldereksemplaret og TILLYKKE med jeres første udgivelser. Jeg glæder mig til meget mere fra jer!

En tanke om ““Rå natur” af Alex Finlay

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.