“Silas og Kaja – og Nuk” og “Silas og Kaja – og svejshunden” af Lene Elise Andersen

Titel: “Silas og Kaja – og Nuk” og “Silas og Kaja – og svejshunden”
Forfatter: Lene Elise Andersen
Sideantal: 22 + 23
Forlag: Forlaget Elysion
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

Historierne om Silas og Kaja er en letlæsningsserie om søskendeparret Silas og Kaja og deres interesse for naturen, hunde og jagt.

Silas og Kaja – og Nuk er første bog i serien, og her møder vi de to børn for første gang. Vi møder også deres far og deres hund Nuk. Silas og Kaja skal en tur i skoven sammen med far og Nuk. Nuk er en stor hvalp, og han skal trænes til at kunne gå med far på jagt. Der er mange ting, sådan en hund skal lære, før den er klar til at komme med på jagt.

Silas og Kaja – og svejshunden er anden bog i serien, og her møder vi igen Silas og Kaja og deres far. Denne gang besøger de en af fars venner, som også er jæger. Han har en hund, Dino, som er meget dygtig til at søge. Den er svejshund. Det betyder, at den kan søge sig frem til dyr, som er kommet til skade. Silas og Kaja synes, det er meget spændende at komme med Dino ud på en søgeopgave.

Serien om Silas og Kaja er virkelig spændende og byder på indhold, som man ikke finder ret mange andre steder – jeg har i hvert fald ikke tidligere fundet letlæsningsbøger på dette niveau med lignende indhold. Jeg er vild med, at der efterhånden udkommer bøger med så forskellige emner, at det (næsten) altid er muligt at finde noget, som rammer ned i de interesser, ens barn har.

I denne serie er det som nævnt øverst naturen, hunde, jagt og træning af hunde, som er omdrejningspunktet, og det er interessant at læse om. Der bruges en del begreber, som jeg – som hundemenneske – godt kender, men som andre måske ikke umiddelbart genkender. De er dog alle fint forklaret, så man kan virkelig få udvidet sin horisont og sit ordforråd med bøgerne. Man får indblik i det at skulle træne en hund til jagt eller svejs, og samtidig lærer man en hel del om naturen, og hvordan man bør opføre sig i den. Der er dog ikke løftede pegefingre, og det kan jeg godt lide. Det er bare en naturlig del af fortællingen, så det virker ikke belærende.

Selvom der er en del ukendte begreber og udtryk, er bøgerne alligevel lette at læse, og forklaringerne gør det interessant og lærerigt at læse med – også selvom man ikke på forhånd har kendskab til hundetræning eller jagt. Bøgerne er markeret med lix 11 og 12, men deres rette lixtal er 9, så der er god mulighed for at få mange læsere med om bord. Det forholdsvis lave sideantal (22 og 23 sider) gør også, at de fleste børn vil kunne overskue bogen.

Serien er illustreret af Susanna Hartmann, og det er rigtig fine og farverige illustrationer, som understøtter historiens indhold og stemninger.

Jeg håber, der kommer flere bøger i serien, for de første to her var interessante, og der er virkelig mange andre emner inden for samme område, som det kunne være interessant at læse om.

1000 tak til Forlaget Elysion for anmeldereksemplarerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *