“Synet – Arias fortælling II” af Ida Søby Fogh

Titel: Kaldet – Arias fortælling II
Forfatter: Ida Søby Fogh
Sideantal: 351
Forlag: Forlaget Facet
Eksemplar: Anmeldereksemplar fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

“Synet” er andet bind i Ida Søby Foghs fantasytrilogi Arias fortælling. Bøgerne skal helt sikkert læses i rækkefølge, så start med “Kaldet”, som du kan læse min anmeldelse af her.

Aria har forladt Sully og Thais på Æbletoften for at tilslutte sig evneakademiet i hovedstaden, som Inderkredsen har befalet. Men heller ikke på akademiet passer Aria ind. Hendes mange hemmeligheder gør, at hun ikke kan fortælle ret meget om sig selv, og samtidig er hun konstant bange for at blive afsløret som halvblods. Det lykkes hende dog at få to nye venner, Keira og Maxim, som holder fast i venskabet, selvom det er tydeligt for dem, at der er meget, Aria ikke fortæller dem. Ved et tilfælde finder Aria ud af, at Thais er i hovedstaden, og til Arias store skræk fortæller han, at Sully er i problemer, fordi alliancen – med Regiusregimet i spidsen – mod de velsignede (forbandede) tager til. Aria beslutter sig for, at hun må hjælpe Sully, Oline og de andre velsignede i Den Hvide By, men rejsen tilbage bliver langt farligere, end hun havde forestillet sig.

“Synet” er en supergod fortsættelse til “Kaldet”. Vi har nu lært personerne og universet at kende, og der er derfor meget mere fokus på handling, end der var i første bind. Det fungerer rigtig godt, og “Synet” er virkelig spændende på den der ‘Jeg må bare lige læse en side mere’-måde.

Aria er fortsat en interessant hovedperson, og hendes kamp for at passe ind og klare sig igennem prøverne på evneakademiet er både spændende og nervepirrende. Hun passer ikke rigtig ind, men hun kæmper med alt, hvad hun har for at knække koden til sin evne, så hun kan klare sig på lige fod med de andre. Hun har mange hemmeligheder, som hun ikke må afsløre for nogen, for hvis hun gør det, bliver hun enten sendt tilbage til Den Hvide By eller slået ihjel. Hun tror slet ikke nok på sig selv, så selvom hun nok har evnerne til at begå sig på akademiet, har hun virkelig svært ved at få det til at fungere, fordi hun ikke selv har tillid til evnerne. Da hun hører, at Sully og Oline – dem, hun elsker allermest – er i fare, samler hun al sit mod og begiver sig tilbage til Den Hvide By for at hjælpe dem. Hendes største styrke er, at hun vil gøre alt for de mennesker, hun elsker – også selvom det bringer hendes eget liv i fare.

Sully og Oline lærer man desværre ikke bedre at kende i dette bind. Vi hører kun, at de befinder sig i Den Hvide by, og at de er i fare. Jeg havde ellers håbet på at høre mere om dem, fordi jeg rigtig godt kunne lide dem i bind et, men i forhold til handlingen giver det god mening, at de kun spiller små biroller. Jeg håber dog stadig, at de får lidt mere plads i tredje og sidste bind af trilogien.

Fraværet af naturen i de evneløses verden var en af de præmisser, som jeg fandt virkelig interessant i første bind, og som jeg også havde håbet på at høre mere om i bind to. Det bliver dog ikke uddybet mere, bortset fra at Thais undrer sig over fraværet af natur, da han kommer til Den Hvide By sammen med Aria:

“Jeg er mere bange for steder, hvor der ikke er dyr eller planter, end for steder, hvor det er naturligt,” fortsatte Thais lavt.
(Side 195)

Jeg er helt enig med Thais – det må være skræmmende med en verden uden natur!

Der er skruet ret meget op for spændingen i dette bind. Arias kamp for at passe ind på evneakademiet samt hendes forsøg på at redde Sully og Oline medvirker til den lidt mere intense spænding og uhygge. Det er dog ikke mere, end at de unge læsere fortsat sagtens kan være med. Jeg vil mene, at man kan læse serien fra ca. 12-13-års alderen. Sprogligt passer den også til den aldersgruppe. Kapitlerne er forholdvis korte, og siderne er sat med en god margen i begge sider og en rimelig stor skrifttype. Det gør, at den er let at gå til. Den er samtidig skrevet i et nutidigt, let sprog, som dog også er krydret med selvopfundne gloser og navne, som passer til universet og handlingen.

Alt i alt er det her en virkelig spændende serie til unge fantasylæsere, og jeg glæder mig virkelig meget til afslutningen på historien i bind tre.

1000 tak for anmeldereksemplaret til Forlaget Facet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.