“Tilly og bogvandrerne – Den magiske boghandel #1” af Anna James

Titel: Tilly og bogvandrerne – Den magiske boghandel #1
Forfatter: Anna James
Sideantal: 395
Forlag: HarperCollins Nordic
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra HarperCollins Nordic
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

Mens det stadig var sensommer og solskinsvejr i Danmark, fik jeg tilsendt denne smukke bog fra HarperCollins Nordic. Det allerførste, jeg lagde mærke til, var, hvor fin indpakningen er. Bogen er knaldrød og fyldt med fine, finurlige illustrationer ikke bare udenpå men også inde i omslaget og – fandt jeg ud af, da jeg begyndte at læse – inde i selve historien. Jeg er virkelig vild med bogens udseende, som understreger og fremhæver bogens magi på fineste vis.

Og det er ikke bare indpakningen, som er magisk, det er i høj grad også handlingen. I historien møder vi Tilly, som bor hos sine bedsteforældre, fordi hendes mor er forsvundet under mystiske omstændigheder. Bedsteforældrene ejer boghandlen Pages & Co., og her elsker Tilly at opholde sig. Hun nyder at være omgivet af bøger, og hun forsvinder ind i sine yndlingshistorier så tit som muligt. En dag opdager Tilly, at hun kan rejse ind i bøgernes verden – ikke bare i sin fantasi men også i virkeligheden. Det giver hende uanede muligheder for at besøge alle de verdner, som hun tidligere kun har læst og fantaseret om, men det er ikke helt ufarligt, og ikke alle, hun møder undervejs, vil hende det godt. Tilly og hendes ven Oskar drager sammen ud på et hæsblæsende eventyr i bøgernes verden, og det bliver mere spændende, farefuldt og overraskende, end de på nogen måder havde forestillet sig.

Der er ingen tvivl om, at “Tilly og bogvandrerne” er en helt særlig og magisk bog. At kunne rejse ind i sine yndlingsbøger må være a dream come true for langt de fleste bogorme. Tænk sig at kunne deltage i fordelingsceremonien på Hogwarts, at kunne lege på markerne ved Grønnebakken samme med Anne, at kunne opklare mysterier sammen med De fem eller at kunne rejse i filosofiens historie sammen med Sofie. Det har vi vist allesammen drømt om på et eller andet tidspunkt? Jeg har i hvert fald – mange gange! Jeg synes, at præmissen i “Tilly og bogvandrerne” lykkes rigtig godt. Det er troværdigt, og det bliver ikke søgt og for langt ude på noget tidspunkt – det er simpelthen bare magisk hele vejen igennem, og det er fantastisk!

Jeg kunne rigtig godt lide persongalleriet i bogen. Det er ikke kun hovedpersonerne, som er realistiske og gennemarbejdede, det gælder for både hoved- og bipersonerne, og det kan jeg rigtig godt lide. Alle lige fra Tilly, Oskar og bedsteforældrene til hjælperne i boghandlen og Oskars mor i caféen på den anden side af gaden er troværdige. Det samme gør sig gældende for skurkene i historien, men dem vil jeg ikke løfte sløret yderligere for.

Jeg læste bogen højt for min søn, og generelt synes jeg, at det er en rigtig fin oversættelse, som Mich Vraa har lavet. Der var dog enkelte steder, hvor jeg ikke syntes, at den fungerede så godt til højtlæsning. Når jeg læste teksten for mig selv, fungerede den fint, men når jeg læste den højt, måtte jeg slå knuder på tungen for at få læst teksten, som den stod. Det var til tider lidt knudret at læse højt.

En anden ting, som jeg spekulerede over, mens jeg læste den højt for min søn på 10 år, var, om han kunne forholde sig til de bøger, som bliver omtalt i bogen, og som Tilly rejser ind i. Han kender hverken “Alice i Eventyrland” eller “Anne fra Grønnebakken”, og da slet ikke “Den lille prinsesse” og “Stolthed og fordom”. Men det syntes han ikke var noget problem. Jo, han synes, at vi skal læse “Alice i Eventyrland” nu, og måske kan jeg ovenikøbet lokke ham til at se “Anne fra Grønnebakken” sammen med mig her i juledagene, men eller fungerede historien fint for ham, selvom han ikke kendte bøgerne, som de rejste ind i. Det var jeg ret lettet over, for jeg er ikke sikker på, hvordan jeg selv ville have haft det, hvis jeg slet ikke havde kendt noget til nogen af bøgerne. Jeg tror, det ville have ødelagt lidt af fornøjelsen for mig. Jeg har i hvert fald fået lyst til at læse op på nogle af de bøger, som jeg ikke kender så meget til.

Selvom bogen fungerede fint for min søn uden forudgående kendskab til de bøger, som i høj grad er omdrejningspunktet i historien, så undrer jeg mig alligevel lidt over, hvorfor forfatteren har udvalgt netop disse bøger. Jeg er med på, at nogle af dem er klassikere og velkendte for voksne læsere, men jeg har samtidig svært ved at forestille mig, at alle børnene i målgruppen, kender dem, og jeg synes altså alt andet lige, at det ville være sjovere at læse om, hvis Tilly rejste ind i bøger og mødte personer, som man som læser kendte i forvejen. Ønsker forfatteren at ramme en voksen målgruppe ved at vælge disse bøger? Jeg ved det ikke, men det er i hvert fald noget, som jeg har tænkt en del over, efter jeg blev færdig med bogen. Bogvalget og dele af handlingen og miljøet får mig til at tænke på London for måske 50-75 år siden, men samtidig er miljøet også meget nutidigt, og der er for eksempel henvisninger til Percy Jackson-bøgerne, som jo i hvert fald ikke er 75 år gamle. Det gør det lidt rodet for mig, og jeg kunne ønske mig lidt mere klarhed over bogens nutid. Og måske også inddragelse af nogle lidt mere nutidige bøger 😉

Det ændrer dog ikke på, at både min søn og jeg synes, at det var en helt vildt skøn og magisk historie, som Anna James har brygget sammen. Faktisk sagde han på et eller andet tidspunkt, mens vi læste den, om vi dog ikke også skulle have sådan en boghandel, for det kunne bare være helt vildt hyggeligt! Det kan jeg kun give ham ret i – sådan et skønt sted drømmer jeg også om at eje engang. Det allerbedste af det hele er dog, at “Tilly og bogvandrerne” er første bog i en planlagt serie, så vi kan se frem til flere bøger om Tilly og hendes rejser ind i bøgernes magiske verden. Det glæder vi os meget til.

1000 tak til HarperCollins Nordic for anmeldereksemplaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *