“Landet i Tæppet – Den, der skal komme” af Dorthe Klyvø

Titel: Landet i tæppet – Den, der skal komme
Forfatter: Dorthe Klyvø
Sideantal: 255
Forlag: Forlaget Petunia
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

“Landet i tæppet – Den, der skal komme” er Dorthe Klyvøs første bog i den fiktive genre. Hun har skrevet en virkelig spændende fantasyfortælling – et rigtigt eventyr!

Vi møder Tom, som er 12 år og ikke har det helt let. Hans lillesøster Lea er alvorligt syg, og hans forældre bruger stort set al deres tid og energi på hende. I skolen bliver han mobbet, og han står hver dag over for nogle virkelig ondskabsfulde bøller, som er meget hårde ved ham både fysisk og psykisk. Tom og familien bor i et gammelt hus, og husets tidligere ejer, gamle fru Lyngvig, bor fortsat i en lejlighed i husets stueetage. Fru Lyngvig passer indimellem Tom, når hans forældre er på sygehuset med lillesøsteren, og en dag forærer hun ham en mystisk grøn sten og en smuk brevkniv. Samme nat vågner Tom, og på hans stol ved siden af sengen sidder en lille mand. Han præsenterer sig som Enoon af Svampelandet, og han har brug for Toms hjælp. Sorte skygger er ved at overtage Landet i Tæppet, som Enoon kommer fra, og landets beboere har brug for hjælp til at redde deres land. Tom skal bringe den grønne sten og den smukke brevkniv til Dronningernes Trone, men det bliver en farefuld færd, og Tom må finde alt sit mod frem på rejsen.

“Landet i Tæppet – Den, der skal kommer” er for mig et moderne eventyr. Historien har alle de velkendte eventyrtræk men er sat i en nutidig verden, og jeg er vild med det. Vi har helten – underdoggen, som vi hepper på – Tom, som drager ud på en farefuld færd for at redde – ikke prinsessen men i dette tilfælde; Landet i Tæppet. Undervejs må han overvinde en række prøvelser, indgå i fællesskaber med folk og skabninger, han ikke kender, stole på såvel andre som sig selv for til sidst at overvinde alle prøvelserne og redde landet, inden han vender hjem til sin egen verden igen. Det er den helt klassiske hjem-ude-hjem-opbygning, og den fungerer rigtig godt i denne fortælling.

Tom er en god hovedperson, han er en underdog, og vi har fra starten lidt (meget) ondt af ham. I løbet af historien udvikler han sig helt enormt. Han overvinder prøvelser, får venner og begynder at tro mere på sig selv og sine egne evner. Det er lige, som det skal være. Vi hepper på ham hele vejen, og han fortjener al den medvind, han får.

Sprogligt er bogen rigtig fin. Den er skrevet i et let læst sprog, som flyder fint. Sætningerne er forholdvis korte, og selvom der også er ukendte ord, så er den overordnet set skrevet i et let forståeligt sprog. Bogen er bygget op med relativt korte kapitler, og de er krydret med fine illustrationer, som passer godt til bogens indhold og stemning.

Udover eventyrtemaet så kredser bogen rigtig meget omkring mobning, og hvad det gør ved mobbeofrets selvværd og selvtillid at blive udsat for mobning. Det er et supervigtigt emne, da mange børn jo desværre oplever mobning i hverdagen. Jeg synes, at bogen behandler emnet rigtig fint. Der er både plads til at kunne identificere sig med Tom som mobbeoffer, mens man samtidig kan se, at man sagtens kan være sej, stærk og modig, selvom man bliver mobbet. Tom finder sin rette hylde, får selvtillid og en tro på sig selv, og det er præcis, hvad jeg ønsker for alle børn og unge – forhåbentlig kan de både føle sig set og finde håb med denne bog.

1000 tak for anmeldereksemplaret til Forlaget Petunia.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.