Titel: “Operation skibsvrag” og “Operation mumie”
Forfatter: Jørn Lier Horst
Sideantal: 107 + 99
Forlag: alpha forlag
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner
Mange kender nok Jørn Lier Horst som krimiforfatter med et stort bagkatalog af krimier til voksne. Men han har også kastet sig over at skrive krimier eller spændingshistorier til børn.
“En sag for Detektivbureau nr. 2” er en serie letlæste krimier til børn. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, og det betyder altså, at man kan starte med lige præcis den bog, som man synes ser allermest spændende ud.
“Operation skibsvrag” og “Operation mumie” er de første bøger i serien, som er blevet oversat til dansk, og dem har Jonathan og jeg læst. I serien følger man børnene Tilde og Oliver og hunden Otto. De bor i byen Elvestad, hvor handlingen i bøgerne også udspiller sig.
“Operation skibsvrag”
Efter en storm er der skyllet en masse ting i land på stranden i Elvestad. Tilde og Oliver går på jagt på stranden og finder spændende ting. De finder blandt andet spor efter et gammelt skib, som måske gemmer på en skat. Og de falder også over en stor mængde helt nye gummistøvler, hvilket er lidt underligt. Tilde og Oliver er opsatte på at finde det gamle skib, og de vil også forsøge at løse mysteriet om de mange gummistøvler. Det er dog ikke en helt nem opgave, og de må bede den lokale kystvagt om hjælp for at komme til bunds i sagen.
“Operation mumie”
Museet i Elvestad er ved at gøre klar til en spændende udstilling om oldtidens Egypten, men museet og dets medarbejdere rammes gang på gang af uheld og ulykker. Der går rygter om ‘Mumiens forbandelse’, men kan det nu virkelig passe, at der hviler en forbandelse over den gamle mumie? Det sætter Tilde og Oliver sig for at finde ud af.
Som nævnt ovenfor kan bøgerne i serien læses uafhængigt af hinanden. Det skrives om mange serier, men i dette tilfælde synes jeg faktisk, at det er rigtigt. Bøgerne har deres egne selvstændige historier, og de fungerer hver for sig. Hver bog starter med en oversigt over de personer, som er med i den pågældende bog. På den måde er man altid med på, hvem hovedpersonerne er, men man ved samtidig også, hvem man ellers kan møde i bogen – det fungerer supergodt.
Som det ofte bruges i fantasybøger er disse bøger forsynet med et kort over byen og området, hvor handlingen foregår. Jeg er vild med kort i bøger, og jeg synes, det er superfedt, at der også er kommet et kort med i denne serie. På den måde kan man meget lettere danne sig et overblik over, hvor de forskellige lokationer er i forhold til hinanden, og så er de bare skønne at se på – jeg elsker kort!
Der er godt gang i handlingen i bøgerne, og det er spændende mysterier, som de to detektiver prøver at løse. Her er action og spænding, uden det bliver for uhyggeligt, så det vil være et rigtig godt sted at starte for begynderkrimilæserne. Selvom der er action og spænding, så kan jeg godt lide, at mysterierne i bøgerne er nogen, som er realistiske, og som man vil kunne forestille sig, at man selv kunne løbe ind i. Mysterierne er ikke vilde og urealistiske, og når nu historien er sat i en realistisk setting, så synes jeg, at det giver god mening, at mysterierne også er i den realistiske ende af skalaen. Jeg tror, det giver en god mulighed for at kunne identificere sig med personerne og handlingen.
Sproget er flydende og let læst. Jeg læste bøgerne højt for Jonathan, men de vil også være superfine til selvlæsning. Der står bag på dem, at de kan læses højt fra 6 år og bruges til selvlæsning fra ca. 8 år. Det passer meget godt, tror jeg, men man skal selvfølgelig altid huske at se på sit barn – det er meget forskelligt, hvornår man er klar til hvad.
Alt i alt er det her en rigtig fin serie til begynderkrimilæserne, og Jonathan og jeg glæder os meget til at læse de næste bøger.
1000 tak til alpha forlag for anmeldereksemplarerne.