“Sprækker i virkeligheden” af Camilla Wandahl og Caroline Ørsum

Titel: Sprækker i virkeligheden
Forfatter: Camilla Wandahl og Caroline Ørsum
Sideantal: 144
Forlag: Forlaget Facet
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

“Sprækker i virkeligheden” er en novellesamling med 8 uhyggelige historier. Den er skrevet som et samarbejde mellem Camilla Wandahl og Caroline Ørsum. De to forfatter har også lavet samlingen “Skygger i skumringen” sammen (læs min anmeldelse her), og det fungerer ret godt for dem. De supplerer hinanden godt, og deres historier ligger fint i forlængelse af hinanden, selvom de ikke er forbundne indholdsmæssigt.

Alle 8 noveller er uhyggelige og bevæger sig på kanten af det overnaturlige. Som læser inddrages man i historierne, og man kan selv tænke videre over dem og fundere over, hvad det egentlig var, der skete. Fælles for historierne er nemlig, at de alle leger med det overnaturlige og de klassiske gyserelementer, men samtidig er der i de fleste tilfælde også åbnet for en mere realistisk tolkning. Det skal få læseren til at overveje, hvad det egentlig er, der foregår, og om man ender i en overnaturlig eller mere realistisk tolkning, er nok helt op til den enkelte.

Min favoritnovelle i samlingen er ‘Altid’, som handler om brødrene Hjalte og Gustav. De er begge forelskede i pigen Mina, som de altid holder sommerferie sammen med. Det har altid været Hjalte og Mina, som holdt sammen og grinte lidt af lillebror Gustav, men noget har pludselig ændret sig. Hvad skal det nu betyde? Hjalte kan slet ikke forstå, at Mina og Gustav pludselig mødes alene midt om natten. Men som i alle novellerne er tingene ikke, som de umiddelbart ser ud, og det går da også op for Hjalte.

Som i forfatternes anden novellesamling er sproget i denne også let læst og tilpasset målgruppen, som er de 12-15 årige. Emnerne passer til aldersgruppen og er lette at forholde sig til og identificere sig med. Historierne er uhyggelige men ikke fyldt med vold, blod og afrevne lemmer, som nok ville være for skræmmende for mange af de helt unge læsere. Her leges med det psykologiske, og man skal, som nævnt ovenfor, selv danne sig billeder og slutninger i de fleste af historierne. Der kan være både meget uhyggelige og mindre uhyggelige årsager til de ting, som sker. Det er et virkelig fint greb i bogen, som gør, at mange forskellige læsere vil få noget ud af at læse den.

Desværre synes jeg dog, at mange af novellerne blev for tynde rent handlingsmæssigt. Jeg synes, der manglede lidt mere gods i dem, lidt mere handling, og jeg ville også meget gerne have lært de forskellige personer lidt bedre at kende. Det blev lidt for overfladisk til min smag, og det synes jeg er ærgerligt, for der er ellers mange rigtig gode ting i bogen. Det ændrer dog ikke på, at det vil være et okay sted at starte for nye læsere af genren. Her kan man få en introduktion til gys og uhygge, uden det bliver alt for uhyggeligt. Det vil helt sikkert ramme plet hos en del af de unge læsere.

1000 tak til Forlaget Facet for anmeldereksemplaret.

En tanke om ““Sprækker i virkeligheden” af Camilla Wandahl og Caroline Ørsum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *