“Migration – Dyrenes utrolige rejser” af Mike Unwin

Titel: “Migration – Dyrenes utrolige rejser”
Forfatter: Mike Unwin
Sideantal: 56
Forlag: Straarup & Co
Eksemplar: ANMELDEREKSEMPLAR fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

Bølger slår ind på en månebeskinnet strand på øen Ascension i Atlanterhavet. Da vandet trækker sig tilbage, efterlader det noget på det våde sand. Ved første øjekast ligner det en stor, rund sten, men snart begynder den at bevæge sig. Det er en grøn havskildpadde! Langsomt slæber den sig op ad stranden ved hjælp af sine trætte luffer.

Sådan indledes bogens afsnit om havskildpadden, som svømmer 1000 kilometer over Atlanterhavet for at lægge sine æg.

Havskildpadden er blot et af mange dyr, som foretager de mest imponerende rejser i løbet af deres levetid, og 20 af dem beskrives i denne fine bog. Udover havskildpadden møder vi også albatrossen, det nordamerikanske rensdyr, svalen, monarksommerfuglen, stillehavslaksen og flere andre mere eller mindre velkendte dyr.

Hvert dyrs rejse beskrives, og samtidig er hver beskrivelse suppleret med en fin illustration. Tekst og tegninger spiller rigtig godt sammen og giver en fin helhed i fortællingerne. Illustratoren hedder Jenni Desmond, og jeg kan virkelig godt lide hendes streg – den er både realistisk og kreativ, og illustrationerne er meget stemningsfulde. Indholdsmæssigt har forfatteren fundet en rigtig fin balance mellem tørre tal og maleriske beskrivelser. Jeg kan rigtig godt lide det miks. Sprogligt har oversætteren Jeanette Sigtenborg Rasmussen også gjort et virkelig fint stykke arbejde – hun har formået at få det poetiske såvel som de hårde facts til at spille fint sammen i oversættelsen.

Til sidst i bogen kan man se et kort over verden, hvor dyrenes forskellige rejser er tegnet ind. Det giver et fint samlet overblik, men Jonathan og jeg savnede lidt, at der havde været et lille kort ved hvert enkelt dyr, så man lettere havde kunnet se dets rejse for sig, mens man læste. Det kan være virkelig svært at forholde sig til, hvor langt 1000 km er, men det havde været lettere, hvis man kunne have set det indtegnet på et kort. Jeg forstår, at det ville have forstyrret de fine illustrationer, men det havde givet en bedre forståelse undervejs i læsningen. Jeg kan sagtens se, hvorfor forfatter og illustrator har valgt løsningen med et samlet overblik til sidst – jeg synes bare, at det andet havde givet bedre mening 😉

Flere gange under læsningen blev jeg vildt imponeret over de sindssyge rejser, som dyrene foretager. Det er for eksempel fuldstændig uforståeligt og forunderligt, hvordan en monarksommerfugl kan finde vej fra det sydlige Canada til en skov i Mexico, som den aldrig tidligere har besøgt – ikke engang forskerne kan svare på, hvordan det kan lade sig gøre! Det samme gør sig gældende for sardinerne, som hvert år i maj samler sig i det kolde vand ved Sydafrika og bevæger sig i en kæmpe stime mod nordøst. Forskerne forstår ikke, hvorfor disse fisk migrerer, og man ved heller ikke præcis, hvor deres rejse ender, eller hvordan de vender tilbage – ingen har nogensinde set dem på deres hjemrejse. Mystisk og helt enestående!

Min favorit i bogen må dog alligevel være den lille rubinstrube-kolibri, som vejer lidt mindre end en sukkerknald. Rubinstruben flyver i foråret fra Mellemamerika over den Mexikanske Golf til Nordamerika, hvor den yngler. En rejse på omkring 800 km. I september, når ungerne er flyvefærdige, vender de atter næbbet mod Mellemamerika og det tropiske klima. Det er altså ret godt gået af sådan en lille sukkerknald!

Alt i alt er det her en superfin bog om nogle af de vildt imponerende dyr i vores skønne verden.

1000 tak for anmeldereksemplaret til Straarup & Co.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *