“Smukke haver – Hvilken havetype er du?” af Anne Gine Christiansen

Titel: Smukke haver – Hvilken havetype er du?
Forfatter: Anne Gine Christiansen
Sideantal: 323
Forlag: Turbine
Eksemplar: Anmeldereksemplar fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner

“Smukke haver – Hvilken havetype er du?” udkom hos Turbine i april 2020. Det er en stor, flot bog, som bugner af lækre blomster- og havebilleder.

Bogen er inddelt i 15 afsnit, og hvert afsnit handler om en specifik havetype. Den enkelte havetype beskrives, og beskrivelsen krydres med flotte billeder. Foruden beskrivelser og billeder indeholder hvert afsnit en oversigt over stauder, sommerblomster, løg og knolde, buske og træer samt prydgræsser, som passer til den enkelte havetype.

Med 15 forskellige havetyper rammer bogen noget for enhver smag. De havetyper, som beskrives er cottagehaven, den romantiske have, villahaven, parcelhushaven, landbohaven, sommerhushaven, kolonihaven, den minimalistiske have, byhaven, krukkehaven, præriehaven, den vilde have, den nemme have, skovhaven og permahaven.

Hvert afsnit indledes med en kort beskrivelse af den pågældende havetype, og man får små fif til, hvad man især bør have med, hvis man vil indrette sin have efter lige præcis denne havetype. Vi lærer, at villahaven ofte har mange forårsløg og tidlige forårsstauder, at byhaver ofte er små og derfor skal udnyttes optimalt med f.eks. højbede, at permahaven udelukkende består af planter, som har en nytteværdi, at skovhaven er bygget op i tre niveauer og at man i den nemme have bør anlægge stier med store sten samt flere små bede, da det er nemmere og mere overskueligt at holde end græs og store bede.

De beskrivende afsnit er holdt helt korte, og der er lagt betydelig mere vægt på billeder og oversigter over planter end på lange udførlige beskrivelser. Det kan jeg egentlig meget godt lide, og jeg er sikker på, at det tiltaler mange ikke at skulle læse lange, meget beskrivende afsnit, men jeg ville nok også godt have haft en lille smule mere hjælp til f.eks. at komme i gang. En helt kort ‘Sådan starter du din xxx-have op’ havde været helt genial. Men jeg forstår omvendt også godt forfatterens behov for at vise de mange skønne billeder frem, og da bogen jo ikke kan være på flere tusinde sider, skal hun selvfølgelig prioritere indholdet.

Efter den indledende beskrivelse får vi stemningsfyldte billeder af afsnittets havetype og nærbilleder af nogle af de blomster, træer, buske og græsser, som passer ind i denne havetype. Det giver en rigtig god afveksling i bogen, at der både er store billeder af hele eller dele af haver og nærbilleder af nogle af de smukke blomster, som man ser i haverne. Det fungerer rigtig fint og er med til at understrege enkeltdelene, som helheden er bygget op af.

Hvert afsnit indeholder desuden oversigter over de stauder, sommerblomster, løg og knolde, buske og træer samt prydgræsser, som passer til den enkelte havetype. Hver plantetype har sin egen oversigt, og det gør det meget overskueligt og let at finde ud af, hvad man skal plante i hvilke bede.

I oversigten kunne jeg dog godt have ønsket mig, at navnene var alfabetiseret efter de danske navne i stedet for efter de latinske. Ofte kender jeg ikke blomsternes latinske navne, og derfor er jeg nødt til at gå listerne igennem fra ende til anden, indtil jeg finder den jeg leder efter i rækken med de danske navne. Forfatteren bruger også de danske navne i billedteksterne i bogen, så derfor synes jeg, det havde været oplagt at alfabetisere dem på den måde i oversigterne, og så kunne man have haft de latinske navne i række to.

Jeg manglede desuden info om, om de enkelt blomster og planter trives bedst i sol, skygge eller halvskygge. Det ville have været superfedt at have med i oversigten, så man lettere kan planlægge, hvor forskellige blomster og bede skal placeres i haven.

Jeg tror, at ‘Smukke haver’ vil kunne inspirere rigtig mange forskellige haveejere – og haveinteresserede helt generelt – da der er noget for enhver smag, og både nybegyndere og de mere garvede havenørder kan være med. Alle vil kunne nyde de fine billeder, og mange vil nok også komme tættere på at finde ud af, hvilken havetype eller havetyper der er deres personlige favorit. Bogen giver i hvert fald en fin mulighed for at sammenligne og udforske de forskellige typer.

Nå, og hvilken havetype er jeg så, spørger du måske? Tja, jeg ved i hvert fald, at jeg ikke passer ind i en bestemt kasse, jeg lander nok snarere et sted mellem den vilde have, kolonihaven, landbohaven og villahaven … Jeg ved med sikkerhed, at det ikke skal være for velfriseret. Der må meget gerne være lidt vildhed … Lidt uorden … Og dyreliv – meget dyreliv … Tak!

1000 tak for den fantastisk smukke bog til Forlaget Turbine. Jeg er sikker på, den vil inspirere mig mange gange til nye haveprojekter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *