Titel: Stille skrig
Forfatter: Katja Ranvits
Sideantal: 282
Forlag: Forlaget Forfatterskabet
Eksemplar: Anmeldereksemplar fra forlaget
Bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️/6 stjerner
“Stille skrig” er Katja Ranvits’ debutroman, som udkom i 2019. Den er første bog i en planlagt serie af spændingsromaner.
I historien møder vi Cecilie Knudsen, som er pædagog og arbejder på Solvang Behandlingscenter. Solvang ligger i smuk natur, og en dag, hvor Cecilie går en tur i den nærliggende skov efter en nattevagt, finder hun en hårdt såret kvinde. Kvinden bliver bragt til behandlingscentret, og det bliver besluttet, at hendes fortsatte pleje skal varetages af behandlingscenteret og dets personale under ledelse af Hanne Mynte, som er psykolog og forstander på Solvang.
Cecilie bliver en del af den personalegruppe, som skal tage sig af den unge kvinde, og det bliver Cecilies opgave at læse højt for kvinden. Det gør hun bl.a. af den dagbog, som kvinden har med sig, da hun bliver fundet. Efterhånden som Cecilie læser dagbogen, udfolder der sig en frygtelig uhyggelig historie, som lader til at være koblet til en af Danmarkshistoriens værste kidnapningssager. Dagbogen viser sig også at trække tråde til Cecilies eget liv, og hendes skæbne er koblet sammen med den unge kvindes på en måde, som hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig. For at redde alle trådene ud, må Cecilie ikke kun læse dagbogen til ende, hun må også se sin egen fortid og hemmeligheder i øjnene.
Ondskaben i den her bog er helt enorm, faktisk var den næsten ikke til at holde ud. Samtidig er det den type bog, hvor man hele tiden liiige må læse en side mere for at finde ud af, hvordan det hele hænger sammen.
Der er rigtig mange tråde og sidehistorier i bogen, men det meste bindes rigtig fint sammen – omend jeg enkelte steder næsten syntes, at det hele gik lidt FOR fint op. Der sker nogle ret vilde sammentræf mellem personer og handlinger, og indimellem føltes noget af det lidt for langt ude og usandsynligt. Den måde, som nogle af personerne reagerer på, virker for mig også lidt unaturlige. Det er svært at gå ind i for mange detaljer uden at afsløre handlingen, men jeg synes fx, at Cecilies datter reagerer MEGET afslappet, da en voldsom nyhed afsløres for hende. Hun virker næsten til at være FOR meget i balance med sig selv. Jeg er i hvert fald spændt på at se, hvad der dukker frem om hende i de næste bøger – hun må simpelthen have nogle flere lag.
Jeg synes tydeligt, at man fornemmer, at forfatteren har en baggrund inden for psykologien (cand.pæd. i pædagogisk psykologi). Der er en del beskrivelser af teorier og behandlingsmetoder i bogen. Det giver troværdighed til beskrivelserne af behandlingscenteret, men nogle af dem virkede også lidt overflødige i forhold til det overordnede plot. Jeg kunne helt sikkert bedst lide den sidste del af bogen, som var mere plotdreven end første del. Omvendt så er det også rart at have noget af den grundlæggende viden om personerne og behandlingscenteret på plads, så man er klar til de næste bøger.
Persongalleriet i bogen er spændende, og som nævnt overfor, så glæder jeg mig til at lære mere om dem i de næste bøger. Både Cecilie, hendes datter Katrine og deres venskab med og forhold til Filippos og hans familie må indeholde mange flere aspekter, end vi præsenteres for her i første bog. Forholdet til Filippos og hans familie på Korfu må have en større betydning, end den vi hører om i denne bog. Han er den, som inspirerer Cecilie til at gøre sig filosofiske tanker, men det virker, som om han også spiller en anden rolle i hendes liv. Mon ikke vi hører mere om det …
Alt i alt synes jeg, at “Stille skrig” var en spændende og virkelig grufuld fortælling om menneskers ondskab. Jeg synes, man fornemmer, at det er første bog i en serie, og derfor præsenteres en del personer, som ikke er direkte relevante for plottet i hovedhistorien. Det kan godt blive lidt langt at læse, synes jeg, men samtidig giver det en god basis for at bygge videre med nye historier. Jeg glæder mig i hvert fald til at læse videre i serien om Cecilie Knudsen, når Katja Ranvits er klar med næste bog.
1000 tak til Forlaget Forfatterskabet for anmeldereksemplaret.